26. juli – 2. august 2024

Nå hadde vi endelig fått bestemt oss for å dra til Fleinsendin i Valdres for å prøve fiskelykken igjen. Vi var der for 6 år siden, og har hvert år siden snakket om å ta turen tilbake. Men det har ikke blitt noe av. Enten har værutsiktene vært for dårlige, eller vi har plutselig funnet et annet sted som tiltrakk mer, og sikkert mange andre grunner… Men nå hadde vi altså bestemt oss.

Fredag 26. juli: Hamar – Øvre Sjodalsvatnet (Valdresflye) – 243 km

Etter å ha fått ny frontrute pga steinsprut på torsdag, og to nye dekk foran på fredag satte vi kursen mot Valdresflye hvor vi ville overnatte første natten før vi dro inn til Fleinsendin. Vi kan kjøre to veier opp til Valdresflye; enten via Gjøvik og Fagernes, gjennom Beitostølen og videre oppover. Men vi ønsket å kjøre andre veien denne gangen. Så vi kjørte opp til Sjoa og tok derfra veien til Heidal og videre til Valdresflye. Da vi kjørte oppover Sjodalen begynte vi å se etter et sted å overnatte, men så at på de fleste rasteplasser og parkeringer var det forbudt å stå. Men så ved Øvre Sjodalsvatnet fant vi en plass hvor det ikke var dette camping forbudt-skiltet, og vi rigget oss til. Litt dårlig vær, så ikke så fristende å være ute. Men vi hadde fin utsikt til vannet og fjellet. Etterhvert kom det en bil til som også ville overnatte der. De hadde lett en stund etter et sted å stå fortalte de. Men som oss hadde de sett mange camping forbudt-skilt. Men god plass til begge bilene her var det.

Lørdag 27. juli: Øvre Sjodalsvatnet – Fleinsendin – 46 km

Neste dags etappe var ikke lang. Vi hadde en fin tur over Valdresflye denne dagen. Været var adskillig bedre enn dagen før. Mye trafikk over her. På denne turen over fjellet så vi at det var flere plasser å fricampe, så det er nok i Sjodalen de er mer restriktive på det.

Vi stoppet på Beitostølen for å kjøpe mark til fisketuren. Det er et par mil fra Beitostølen til Fleinsendin, så vi kom frem tidlig på formiddagen. Det var ingen andre som campet der vi hadde tenkt å stå, så vi parkerte på samme plassen som 6 år tidligere. Så etter å ha ordnet fiskekort var det ut med stengene. Lars Ove liker å fiske med mark, Guri med flue og dupp. Men noe særlig bett var det ikke. Men i denne flotte naturen så er det godt bare å være ute, særlig når været hadde blitt så bra. Men vi fisket hele dagen uten å få noe. Eneste resultat var at Guri mistet både dupp og fluer. Så hun kledde av seg og kom seg uti vannet i bare trusa i et forsøk på å redde utstyret. Men vannet var litt kaldt og duppen lå lenger uti enn hun trodde, så orket ikke svømmeturen ut. Hadde vært dumt med hjertestopp for å redde en dupp og noen fluer. Men kunne jo skryte av å ha badet i fjellvannet på neste 1000 meters høyde.

Lars Ove hadde marken uti hele natta i håp om at det skulle komme en luring og sette seg fast på kroken i mørket. Og jammen var det en på om morgenen da han sveivet inn. Ikke den aller største, men fet og fin. Den stekte vi til lunsj og hadde på brødskiva. Rød og fin i kjøttet.

Vi var her i to netter. Men noe mer fisk fikk vi ikke. Men et flott opphold var det i idyllisk og flott natur.

Noen bilder fra oppholdet:

Mandag 29. juli: Fleinsendin – Lærdalsøyri – 129 km

Etter et par flotte døgn på fjellet med fisking ville vi kjøre videre. Etter å ha tenkt litt på veien videre ble vi enige om å kjøre til Tyin og ned til Årdal. Vi kjørte veien over Slettefjell, også her magisk natur. Nede fra fjellet måtte vi finne et sted vi kunne få tømt doen og gråvannet og fylt på litt vann. Vi søkte etter tømmestasjoner i Valdres, men fant ikke det med en gang. Men vi kjørte forbi Bøflaten camping i Vang i Valdres, og her sto det skilt om at de som ikke var campingens gjester kunne tømme for en hundrelapp. Så det tenkte vi det var verdt. Vi hadde ikke betalt noe i overnatting så langt på turen, så 100 kroner her kunne vi avse. En hyggelig mann i resepsjonen viste oss tømmestasjonen og her var det bare å tømme do og gråvann og fylle på vann for denne hundrelappen. Så det var godt å få gjort etter noen døgn i «villmarka».

Det ble en flott tur fra Tyinkrysset og ned til Årdal. Vi hadde aldri kjørt denne veien før, så den var helt annerledes og finere enn vi hadde sett for oss. Litt svingete og smalt på slutten ned mot Årdal, men alt gikk bra. Selv med møte med en diger trailer i en trang tunnel.

Etter å ha handlet litt og spist lunsj i Årdal peilet vi oss inn på veien til Lærdal. Der ville vi finnet et sted å overnatte. Da måtte vi gjennom Finnsåstunnelen. Der viste det seg at det kun var gjennomkjøring noen ganger i løpet av dagen pga sikringsarbeid. Da vi kom var det kø og vi fikk beskjed om at neste åpning var om 1 1/2 time. Mange snudde, men vi bestemte oss for å vente. Ellers måtte vi dra tilbake samme vei som vi kom. Det hadde vi ikke lyst til. Og vi hadde ikke dårlig tid. Ikke noe vi skulle rekke….

Etterhvert kom vi oss gjennom og begynte å sjekke Campercontact for et sted å stå. Her fant vi en rasteplass (gratisplass) som nevnt som Sognefjorden. Denne ligger i Lærdalsøyri, noen km utenfor sentrum. Vi satte kursen dit. En del biler da vi kom, og vi skjønte fort at dette var en populær plass på grunn av den flotte utsikten over vannet og fjellene. Vi fikk en fin plass og tok ut stoler og bord, og nøt utsikten utover ettermiddagen/kvelden. Det kom mange biler etter oss, og det ble temmelig fullt på plassen etterhvert. De fleste var utlendinger fra forskjellige nasjoner, også barnefamilier, og alle var bergtatt av den flotte naturen. Ikke så rart, det blir jo vi østlendinger også.

Tirsdag 30. juli: Lærdalsøyri – Odda – 128 km

Da vi hadde kjørt fra Lærdalsøyri merket vi at bodelsbatteriet ikke ladet da vi kjørte. Vi hadde bestemt oss for å kjøre til Hardanger et sted, men nå ble vi litt bekymret og tenkte at vi måtte stå på strøm neste natt. Vi har tidligere vært i Odda og stått på Lothepus camping. Så vi tenkte at en natt der kunne vi ta selv om de hadde økt prisen fra kr 300,- i fjor til kr 450,- i år. Og strøm til alle er det heller ikke. Men vi var ganske tidlig ute og fikk tilgang til strøm. Men jammen ble det fullt utover ettermiddagen/kvelden her og, og det viste seg som vi erfarte fra i fjor at det ble kamp om denne strømmen. Men vi var nå fulladet da vi dro dagen etter. Egentlig hadde vi ikke behøvd å stå på strøm da solcella lader i dette fine været. Men vi tok altså ingen sjanser.

Onsdag 31. juli: Odda – Elgsjø cafè v/Notodden – 169 km

Telemark neste. Notodden har en fin bobilcamp som vi har ligget på flere ganger. Siden vi måtte være hjemme fredag 2. august (barnebarn på helgebesøk) så tenkte vi at vi kunne ligge et par døgn på Notodden. Det vi tenkte på litt sent var at det var bluesfestival der denne helgen. Det var plasser på bobilcampen da vi kjørte nedom og sjekket, men vi fikk beskjed om at vi måtte betale full festivalpris for å stå der. Siden vi ikke skulle på festivalen så var vi ikke interessert i det. Men vi visste at på Elgsjø cafè er det mulig å stå med bobil. Det er ikke langt fra Notodden. Vi har kjørt forbi flere ganger men aldri stått der. Men nå tenkte vi det var verdt å prøve. Guri gikk inn på kafeen og forhørte seg og det var bare å finne en plass. Gratis uten strøm, kr 100,- hvis en ville koble seg på strømmen. Vi fant ut at vi klarte oss uten strøm selv om vi hadde trøbbel med batteriet, da vi så at solcella ladet det fullt opp. Det var ingen biler der da vi kom, men utover ettermiddagen kom det flere og også en bil m/campingvogn. En fin plass for en natt dette og. Det sies at det er god mat på kafeen. Vi fikk ikke prøvd det nå, det får bli neste gang.

Torsdag 1. august: Elgsjø cafè v/Notodden – Tønsberg – 72 km

Nå var jammen meg juli over også og august måned meldt sin ankomst. Vi hadde ennå et døgn før vi måtte hjem og vi dro på nytt til Tønsberg og bobilparkeringen på Stensarmen. Selv om det er litt byggeplassaktig i bakkant av plassen så har vi fin utsikt til innseilingen til Tønsberg. Og det er masse båttrafikk på denne tiden. Og været var fint. En tre-fire biler var det der i tillegg til oss. Men her er plass til mange. Så når det forhåpentligvis blir litt koseligere på hele plassen så blir nok dette et populært sted å stå.

Ruten vår fra Elgsjø cafè til Tønsberg:

Fredag 2. august: Tønsberg (via Charlottenberg) – Hamar – 325 km

Vi kom tidlig av gårde fra Tønsberg etter et fint døgn her. Da vi var godt på vei hjem til Hamar fant vi ut at vi hadde så god tid at vi kunne svippe en tur over til Charlottenberg og handle litt før vi dro hjem. Som sagt så gjort. Vi svingte av E6 ved Kløfta mot Kongsvinger og videre til Charlottenberg. Vi skulle ikke få besøk av barnebarna før i kveldingen, så vi hadde hele dagen på oss. Så etter å ha fått handlet det vi skulle bar det hjemover og også denne turen hadde kommet til sin ende. En fin tur igjen.

Guri og Lars Ove

Share This: